MISLI...ZAPAŽANJA...ISKUSTVA..

ISKUŠENJA

Generalna — Autor gordanuska @ 11:14


    Nekada poželim da se ništa, ama baš ništa ne događa. Zamišljam život kao mirno more bez ijednog talasića. Uljuljkam se i plovim na dušeku, sigurna i srećna, prepuštam se i uživam. Ne želim da išta poremeti tu idilu. Ljubomorno je čuvam.

    Međutim, vremenom se naviknem na mirno more i činjenicu da će i sutra i narednih dana biti tako i osećam kako tonem, kako nemam pokretač, motiv da se borim, kako postajem lenja za mnogo toga i nezadovoljna i sobom i drugima.

    Zbog same činjenice da stagniranje u bilo kom smislu ne dovodi ni do razočaranja ni do zvezda, oni koji se za njega odluče, svesno biraju dosadan život. Naravno, u onim stvarima koje zavise od njih.

    Nekada postajemo nezadovoljni iako imamo više od drugih. To se naziva navikom. Neko nam zavidi. Mnogo njih nam zavide, a mi treba bukvalno da se pravdamo što nam je bolje. E ne. Niko nema prava da misli da je onom drugom bolje jer nije u njegovoj koži i nikada neće biti. Ali, kako to objasniti. Ma, uopšte nemam nameru da objašnjavam, a isto tako ni da se pravdam i tačka.

    Nego, kada se uspavamo, potrebno je nešto što će nas prodrmati, nešto zbog čega ćemo opet osetiti živima i ili još više ceniti ono što imamo ili prestati to da radimo. Da, svesno ili nesvesno upoređivanje ocenjuje kvalitet našeg života, hteli mi to ili ne. Zato, iskušenja su zlata vredna. To su testovi kojima smo izloženi nezavisno od svoje volje, a ujedno i prinuđeni da koristimo nju jer ona zahtevaju reakciju.

    Nekada, kada želim da moj život bude dinamičniji, ne mogu da pronađem način da ta dinamika počne i dobije kontinuitet. Međutim, nezavisno od mene same, počne nešto da se dešava a vibracije polako dopru. Ukoliko je to nešto, a često jeste, što me zanima, znam da ću reakciju uskoro imati i ona će pobuditi moja razmišljanja o datoj pojavi.

    Nekada je veoma teško doneti ispravnu odluku, nekada racionalni princip odluta, sakrije se iza ružičastih oblaka. Tada srce preuzima reč, ono postaje glavni i odgovorni za odluku. Tačno znam te momente, te srčane otkucaje koji postaju sve brži i intenzivniji. Kada dođu do vrhunca, znam da sam donela odluku. Odjednom imam osećaj mira i spokoja, osećam olakšanje, a raspoloženje postaje sve bolje. Srce je reklo da sam ispravno odlučila. Znam da je ono u pravu i da mi neće biti žao. Častim ga dobrim raspoloženjem, neverbalnim načinom iskazivanja zahvalnosti što je uvek tu kada mi treba i uvek zna šta je za mene najbolje.

    Puštam ga da se odmori, skupi dovoljno energije za sledeću oluju u meni i uživa u plodovima svoje odluke. Zaslužilo je.


Powered by blog.rs