MISLI...ZAPAŽANJA...ISKUSTVA..

ŠTA JE U STVARI VREME?

Generalna — Autor gordanuska @ 16:23
Normal 0


 

    Većina nas unapred planira obaveze, sve naravno vezujući za određeno vreme, odnosno sat, dan, mesec, godinu, deceniju njihovog obavljanja. Često su nam dani ispunjeni planovima a sve manje uživanjima u trenucima. Postajemo opterećeni obavezama a ne umemo da usporimo i zadržimo prijatan trenutak, produžavajući ga i uživajući u njemu. Što više jurimo, imamo osećaj da sve više kasnimo. A gde to kasnimo i šta će se dogoditi i ako to učinimo? Jedino što može da se dogodi je još veća nervoza zbog neuspešnosti da sebi i drugima dokažemo da smo tako blizu savršenstva. Čak i da stvarno jesmo, nismo zadovoljni, jer kao što rekoh ne dajemo sebi oduška, vremena za uživanje u postignutom, doživljenom....

    Neki bi rekli da nije moguće usporiti, jer borba za opstanak je više nego ikada povezana sa prekovremenim radom, manjkom vremena za odmor, druženje, lepšu stranu života. Ali, mnogi zaboravljaju da je u ljudskoj istoriji bilo perioda kada ljudi nisu jurili a opet su sve postizali. Ubrzanje polako utiče na usporavanje, umaranje, sve veći broj grešaka i možda se bliži svom kraju. Nadam se da je tako. Čitam knige o tome i mogu reći da sam pobornik usporavanja, jer život je dar a ne kazna.

    Često razmišljam o vremenu i o tome da ono u stvari postaje samo merna jedinica nervoze. Svakoga dana bar jednom u razgovoru sa prijateljima, poznanicima čujem ili izgovaram te isprazne rečenice: «Nemam vremena. Ne znam hoću li imati vremena. Imaš li vremena da se vidimo? Koliko vremena je prošlo od kada se nismo videli, izašli, prošetali, završili fakultet....» To je njegov savremeni uticaj na društvo. Vreme se zloupotrebljava. Umesto da samo povremeno «bacimo» pogled na sat, na kalendar i rokovnik, mi dozvoljavamo da nam te nebitne stvarčice oblikuju živote i upravljaju nama. Mnogi čak nemaju vremena ni da razmišljaju o vremenu, jureči neprekidno za njim a samim tim bivaju sve udaljeniji od njega. Dok se osvrnemo, ono nas pregazi, izbora, razboli, penzioniše, podari pozne godine u kojima polako počinjemo da shvatamo da vreme nije naš neprijatelj, ali, isto tako tada i postaje jer ga ne možemo vratiti, uživati u nekom prošlom vremenu koje nam je pružalo šansu za nešto drugo, sporije, lepše, životnije, ljudskije ili pak samo drugačije.

Gordana Jankov

Powered by blog.rs