MISLI...ZAPAŽANJA...ISKUSTVA..

HRANA ZA DUŠE

Generalna — Autor gordanuska @ 14:38
Normal 0

    Već danima slušam o ubistvu naše estradne umetnice, koju je zbog ljubomore lišio života izabranik njenog srca, nakon čega je izvršio samoubistvo. Mnogi su se pomamili i kupuju svu štampu u kojoj na naslovnim stranama pokojnici «upadaju» u oči. Šta vam je ljudi? Kao da je to sada bitno. Ali ne, od životne važnosti je da saznamo «pravu istinu». Sklonost ka tračevima koja čuči u nama samima, idealna je za biznis sve više žutih listova, koji se bogate iznoseći najprljaviji veš živih a ponekad i mrtvih aktera.

    Da nema publike, logično, ne bi bilo ni dušebrižnika čiji je posao, odnosno glavna motivacija da podatke od životne važnosti saopšte tračevima podložnom narodu. Uvek je lakše baviti se tuđom brigom a zaboravljati na svoje, često se praveći da sa ličnim problemima nemamo nikakve veze. Lepo je živeti tuđ život. Skandali su posebna poslastica.

    Da li je iko listajući te žute, najžuće strane, zastao i zapitao se čemu sve to? Njih više nema. Najteže je ipak onima koji ostaju, koje je njihova smrt najviše pogodila. E baš ti ljudi sada ne mogu da žive od paparaca, kioska punih đubreta koje vrvi od nagađanja svih vrsta, bljuvotina, intervjua tipa rekla-kazala... Sada tom temom mnogi «ispiraju usta», željni da čuju najnoviju informaciju koja je kontradiktorna sa prethodnom, ali nema veze, važno je da se priča. Hrana za dušu.... A gde je duša?

    Prodavanje magle, kokošija pamet koja je izgleda zarazna bolest, prenosi se velikom brzinom i preti da me uvuče u svoje okrilje. Ipak, još uvek sam dovoljno svesna nesvesnosti većine, koju minijaturni deo populacije vešto koristi da bi im plasirao tekstove za «razbibrigu», da bi ih ukalupio, nametnuo svoje mišljenje, interesovanja, ne bi li i ono malo razuma što im je ostalo prestali da koriste, zaboravljajući da vode brigu o sebi i svom životu. Mozak iskuvati na devedeset stepeni celzijusa sa povremenim centrifugama a kao rezultat dobijemo kašicu koja više nije za upotrebu.

    Veština u pravljenju skandala nije ni potrebna. Posle ispiranja mozgova, dovoljno je samo plasirati štivo toliko lako za čitanje, da je preraslo u slikovnicu sa ponekom rečju, ali ne preterivati, jer taman posla da se neko umori čitajući. Ko to još radi, ako ne mora.

Powered by blog.rs