MISLI...ZAPAŽANJA...ISKUSTVA..

05 Okt, 2009

U kući klovnova

Generalna — Autor gordanuska @ 15:10
Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4

U KUĆI KLOVNOVA

 

    Da bi na jedvite jade kraj malih ekrana zadržali dosadašnju publiku, kojoj je voajerizam na neki način dosadio, organizatori najgledanijeg realiti šoua, su se odlučili da ovoga puta u kuću puste, po svojoj proceni, najkontraverznije domaćine. Kako bih mogla o tome da razmišljam, naravno, morala sam ovlaš da poslušam šta te kontraverze rade čime su zaslužile pomenuti epitet. Odgovor je. „Isto što i one pre njih“, što znači da je marketinški trik uspeo da nasamari publiku po ko zna koji put. Poznato je da su ljudi skloni da upadaju u kolotečinu i da teško menjaju navike. Čim par sati provedemo posmatrajući date aktere, automatski ih ubacujemo u svoju svakodnevicu, razmišljanjući o njima i kada ne boravimo kraj vesele kutije.

    Kao što rekoh, sada smo se „navukli“, što je i bio cilj tzv. ultramegagiga organizacije koja u svom nazivu ima nešto što liči na reč „emocije“. Još uvek mi nije jasno zašto, ali ko još razmišlja o tome? Najvažnije je da se zadire u tuđu intimu, mada i ta tuđa intima je željno čekala svojih pet minuta da bi postala počasni ukućanin ne baš tako časnog doma, i pokazala celoj zemlji a i šire, kako je u stvari ista kao i oni oko nje, a istovrememo smatrajući da je nešto posebno ukoliko svom imenu doda po neki zvučni pridev.

    Ne treba zameriti većini. Ipak su oni još uvek klinci željni pažnje i kakvog takvog publiciteta. Još uvek ne znaju šta ih je snašlo, ali i kada postanu svesni brzo će zaboraviti jer to su lude godine, kada se opraštanje podrazumeva a pogotovo samom sebi. Čini mi se da je svako od njih odlučio da bude zamorče zbog jedne te iste kategorije, svojih kompleksa. Širok je spektar tih kompleksa, i ne postoji ljudsko biće koje tvrdi da ne poseduje ni jedan. Samo je pitanje, ko želi da ih podeli sa svima a ko želi da radi na tome da ih se postepeno lišava?

    Tračevi su oduvek bili lek za dušu i osnova za dodavanje pojedinosti Svako ko bi trač širio dalje, imao je za pravo da priči po nešto i doda, kako bi ona dobila još veće razmere i time bila još interesantnija. Nekada se odlazi toliko daleko, da naratori do kojih trač stigne kroz koju godinu, čak pričaju sasvim drugu priču, jer se suština prilikom prenošenju sa jezika na jezik izgubila. Akteri su možda još uvek isti, ali se njihova sudbina mnogo puta promenila, pa čak i razgranala u više različitih podpričica.

   U vreme kada se sve brže i brže živi a isto tako i umire, gomile tračeva se masovno proizvode što u medijima, što bez očiju javnosti, i što ih više ima to su još traženiji a žudnja za njima sve je veća. Hoće li ikada doći do zasićenja?


Komentari


Dodaj komentar

Dodaj komentar

Zapamti me

Powered by blog.rs